maanantai 5. syyskuuta 2011

Opinnäytetyö Vihreät vaatteet part. 9

    8 OMA TUOTE, IDEASTA VAATTEEKSI


8.1 Suunnittelu


Oman tuotteen suunnittelu lähti liikkeelle vyötärökorsetista, idea korsettiin tuli 1800-luvun muodista, HBO:n Deadwood sarjan puvustus toimi suurena innoittajana. Päädyin valmistamaan myös korsettiin sopivan mekon, koska omien kokemuksieni mukaan pelkälle kauniille korsetille on todella vaikea löytää muita sopivia vaatteita. Ensin mielessä pyöri kynämallinen mekkko, olenhan suuri kynähameiden ystävä. Mutta nähdessäni rinnakkaisluokkalaisen tytön opinnäytetyönään valmistaman korsetin sekä kellohameen, alkoi päässäni muhimaan idea ”jospa sittenkin kellomekko sopisi paremmin vyötärökorsetin aisapariksi”. Siitä se ajatus sitten lähti ja vaihdoin kapenevan kynähelman hulmuaviin kellohelmoihin. Eihän kellohame ole mitään ilman muhkeutta antavaa tyllialushametta, joten sellainenkin oli väsättävä. Alushameen ompelin mekkoon kiinni.

Alkuun idea oli valmistaa mustamekko ja vihreä korsetti johon painaisin mustaa seeprakuviota. Lähdeppä kangaskauppaan valmiin idean kanssa ja mitään ei löydy. Kaikki kelvolliset mustat kankaat olivat stretchkankaita ja eihän tyköistuvaa mekkoa nyt stretchistä ommella. Aikani kangaskaupassa pyörittyäni päädyin siis vaihtamaan vaatekappaleiden värit päikseen. Mekkoon löytyi vihreä kierrätyspolyester kangas ja korsettiin sitä mustaa stretchiä. Korsetissa tuo stretch ei niinkään haittaa, koska alla on tukeva farkku eikä kangas näinollen pääse venymään.


8.2 Kaavoitus


Kaavat piirsin saksalaisella Müller & Sohn kaavajärjestelmällä. Tässä kaavajärjestelmässä on tapana laskea korkeusmitat muiden mittojen avulla. Minulle on kuitenkin tällä tapaa piirtäen tullut huonosti istuvia kaavoja ja varsinkin selässä on ollut aina ylimääräistä pituusväljyyttä. Tästä syystä päätin tälläkertaa käyttää mitattuja pituusmittoja ja kappas kaavahan istui kuin istuikin. Ainoat sovitusmuutokset mekossa tulivat pääntien muotoilussa. Korsetin osalta selvisin myös yllättävän vähillä sovitusmuutoksilla, yläreunassa oli hieman ylimääräistä väljyyttä tämän lisäksi jouduin nostamaan hieman yläreunaa. Korsetin kuosittelussa käytin apuna Johanna Pohjanniemen kirjaa Korsetti! Opas korsettien maailmaan ja valmistukseen.


8.3 Valmistus


Korsetissa käytin stretch kangasta, joten vamistus alkoi tämän kankaan tukemisella. Liimasin tukikankaan koko palalle ennen leikkuuta, jottein kangas pääsisi venymään missään vaiheessa. Korsetin ”tukirunkona” käytin farkkukangasta. Farkkuna käytin sovituksessa käytettyjä paloja, lukuunottamatta takakappaleta jonka olin joutunut rei’ittämään sovitusnyöriä varten. Luukujat valmistin vinonauhasta ja valeluukujia varten leikkasin mekkokankaasta vinokanttia, huolittelin tällä myös ylä- sekä alareunan. Sirkkoja varten en saanut tehtyä reikiä nahkapaskalla, joten jouduin tekemään ne pakottimen avulla. Pakotin on teräväkärkinen ”piikki” joka ei tee reikää kankaaseen vaan venyttää sitä ja saa näin aukot aikaan. Tämän operaation jälkeen kädet kramppaili ainakin viikon verran.

Mekon valmistin vihreästä kierrätyskankaasta. Pääntielle sekä helmaan ompelin mustaa sentin levyistä satiininauhaa koristeeksi. Kellohelmaa nostattamaan ompelin tyllialushameen kolmesta kerroksesta mustaa tylliä ja ompelin hameen mekkoon kiinni. Tyllit näkyvät noin 4 senttimetriä helman alta. Tyllin reunan huolittelin rullapäärmeellä. Kangas oli aika haastava valinta, koska siitä näkyy todella hyvin läpi kaikenlaiset möykyt ja myhkyrät mitä vuoriin saattaa tulla. Selkään ompelin piilovetoketjun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti