perjantai 21. tammikuuta 2011

Talvitakki

Nyt on talvitakki valmis ja tyttö on iloinen. Tykkään tosi paljon aikaansaannoksestani ja tulee varmasti pidettyä.

Sitten vähän tarinaa takin valmistuksesta:

Ensimmäiset kommellukset takin valmistamisessa sattuivat heti alussa. Valmistin 3 eri protokappaletta, koska kaava ei oikein tahtonut istua. Ensimmäisen proton jälkeen muutin muotolaskokset prinsessaleikkauksiksi ja kaava ei istunut sen jälkeen sitäkään vähää, protossa oli muunmuassa tissit selässä. Jouduinkin kuosittelemaan koko kaavan alusta. Kolmas proto istuikin jo hyvin eikä selkätisseistä ollut tietoakaan.
Takin ”rungon” ompelu kävi nopeasti ja sujuvasti, kaulusta ommellessa älysin hyödyn lukuisista tekemistäni kaulusharjoituksista. Ompelin kauluksen kerralla läpi, eikä tarvinnut korjailla sauman paikkoja yms. Hihasta unohdin kuulavanut, mikä huomattiin sovituksessa kun hihan muoto näytti hiukka omituiselta, onneksi ne saatiin lisättyä sinne jälkikäteenkin. Takki istui sovituksessa täydellisesti eikä siihen tarvinnut tehdä sovitusmuutoksia.
Tampin kaavoituksessa olikin seuraavat ongelmat, ei ole vain minun juttuni piirtää kaavoja oman pään mukaan. Tykkään kun annetaan luvut ja ohjeet tee näin ja näin. Mutta sitten kun pitäisi ihan itse päättää, voi ei! Sain kuin sainkin tampin kaavoitettua ja jatkoin siinäkin pyöreitä linjoja joita on leikkauksissakin. Taskujen kaavat nappasin sitten taskuharjoituksen kaavoista ei tarvinnut itse miettiä. Olis vissiin kuitenkin kannattanu vähän edes mallailla sitä kaavaa takkiin. Ommeltuani taskut aloin mallailemaan niitä paikoilleen ja huomasin niiden olevan aivan jättiläismäiset. Ja eikun purkamaan. Eihän niistä taskuista lähtenytkään kuin vajaat puolet pois.
Seuraavaksi aloin valmistamaan vuoria, eikä sen valmistuksessa ollutkaan kummallisempia kommelluksia ja siitä tulikin ihan hyvä. Hihoja kääntäessäni tajusin että ne olivat aivan liian lyhyet. Kumma juttu, kun protossa hihat olivat kuitenkin olleet aivan sopivat ja mittaan aina hihanpituuden sormien puoleenväliin. No, ei hätä ollut tämän näköinen. Kääntövaraa hihansuussa oli kuitenkin neljä senttiä joten käänsinkin vain sentin ja sain näin lisää pituutta. Juuri kun ompelin vuorin kääntöaukon umpeen tajusin etten muistanut ottaa sitä saumanvaroista kiinni miehustaan. Pikeeraamaan siis helmaa ja eihän se koko pikeerauskone edes toimi. Ei kun neula kauniiseen käteen ja ompelemaan. Lopputulokseen olen tyytyväinen, eikä vuori tunnu mihinkään siirtyilevän vaikkei sitä otettukaan saumanvaroista kiinni. ¨


 Tämmönen siitä sitten tuli.


Hihaan piti ommella merkki. Mulla pursuaa kaapit noita hihamerkkejä, enkä oo ikinä oikein osannu niitä laitella mihinkään takkeihin niin aattelinpa laittaa sitten tähän.


Selkää.


Fiilistelyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti