torstai 4. elokuuta 2011

Opinäytetyö Vihreät vaatteet part. 1

Ajattelinpa julkaista opparini täällä blogissakin, jos vaikka jotakuta sattuisi nämä jutut kiinnostamaan ja pysyypähän tallessa sähkösenäkin papruversion lisäksi. Itse asiassa mun piti tämäkin homma hoitaa jo kesäkuun alussa, vähän päässy taas unohtumaan. Tätä olis luvassa pari kertaa viikossa maanantaina ja torjantaina niin kauan kun materiaa riittää. Olkaatte hyvä osa yksi on tässä. Kopiotu suoraan wordiltä, siksi erilainen muotoilu.



1 JOHDANTO


Opinnäytetyön suunnittelu alkoi halusta valmistaa korsetti. Päädyin valmistamaan myös mekon, koska muuten saattaisi olla hankalaa löytää juuri korsettiin sopivia vaatteita. Kirjallisen osuuden aihetta mietiskelin aina 50-luvusta rockkulttuuriin ja eri vuosikymmenten korsettimuotiin. Vihreät vaatteet vakiintui aiheeksi mekkokankaan löytymisen myötä, se oli PET-pulloista kierrättäen valmistettua polyesteria. Vihreät vaatteet kiinnostaa minua aiheena, koska haluan ompelijana ja kuluttajana tietää millaisia valintoja minun kannattaa tehdä ympäristön ja vaatetusalan työolosuhteiden hyväksi. Tavoitteena minulla on saada aikaiseksi selkeä lukuinen esitelmä vihreistä vaatteista jota muutkin pystyvät hyödyntämään ja oppia samalla itse mitä todellisuudessa ovat vihreät vaatteet.

2 LUONNONKUIDUT


Kasvikuiduista kuten pellavasta ja puuvillasta puhuttaessa tulee yleensä mieleen ekologisuus ja luontoystävällisyys, mutta näinhän ei aina ole. Tässä luvussa perehdymme luonnonkuitujen ympäristövaikutuksiin ja ekologisempiin vaihtoehtoihin.


2.1 Puuvilla (CO)



[Kuva 1]

Puuvillan viljelyyn liittyy monia ongelmia, kuten torjunta-aineet, maaperän köyhtyminen sekä keinokastelu.  Puuvilla on herkkä tuholaisille sekä kasvitaudeille, joten torjunta-aineita käytetään paljon puuvillan tuotannosta. Jopa 50 % puuvillan hinnasta saattaa koostua pelkästään lannoitteista ja torjunta-aineista [1]. Suurimpia puuvillan tuottaja maita ovat Kiina, Yhdysvallat, Pakistan ja Intia, myös länsiafrikan maissa tuotetaan paljon puuvillaa. Kehitysmaissa ympäristö säädökset eivät ole niin tiukkoja kuin teollisuusmaissa, joten torjunta-aineita käytetään enemmän. Suuret määrät torjunta-aineita muodostuvat ongelmaksi varsinkin pelloilla työskenteleville, mutta myöhemmin myös meille puuvillaisten vaatteiden käyttäjille, koska torjunta-aine jäämiä saattaa olla vielä valmissa vaatteissakin. Puuvilla tuotetaan alueilla missä on pulaa vedestä ja näin ollen tuotannossa joudutaan turvaamaan keinokasteluun, yhden t-paidan valmistus kuluttaa vähintään 220 litraa vettä, 90% tästä kuluu pelkkään viljelyyn [2].

Ympäristövaikutusten lisäksi ongelmaksi nousevat puuvillan viljelijöiden työolosuhteet ja varsinkin lapsityövoiman käyttö. Työolosuhteet voivat olla todella epäinhimilliset ja työntekijät joutuvat tekemään ympäripyöreitä päiviä huonolla palkalla, ilman minkäänlaista terveydenhuoltoa tai muita etuuksia. [3]

Vaihtoehtojakin on, kuten luomupuuvilla. Luomupuuvillan viljelyssä käytetään luonnonmukaisia lannoitteita sekä torjunta-aineita. Viljely perustuu vuoroviljelyyn, eikä näin ollen köyhdytä niin paljon maaperää, kuin perinteinen tuotanto. Luomupuuvillan tuotannossa lehdet pyritään tiputtamaan luonnollisin keinoin, eli ensimmäiset yöpakkaset hoitavat homman, eikä lehtiä tiputeta myrkyttämällä. Luomupuuvilla ei saisi olla geenimanipuloitua, mutta osassa luomupeltoja on havaittu tapahtuneen ristiipölytystä GMO peltojen kanssa, eikä puuvilla olekaan enää niin puhdasta mitä sen soisi olevan [1].




Lähteet:
1. Vihreät vaatteet. http://www.vihreatvaatteet.com     
2. Luonnon suojelu liitto. http://www.sll.fi 
3. Käspaikka. http://www.kaspaikka.fi/koti/amjarvi/tekstiilitjaymparisto/tekstiilitjaymparisto.htm


Kuva:

http://www.forskning.no/artikler/2010/mai/250284

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti