torstai 18. elokuuta 2011

Opinäytetyö Vihreät vaatteet part. 5


4 NAHKA JA TURKIKSET


4.1 Nahka


[Kuva 5]

Nahkaa saadaan teuraseläinten, kuten sian, lehmän, lampaan ja poron lihatuotannon sivutuotteena. Nahka on pitkäikäistä ja se maatuu. Nahka tuotteiden valmistamisessa saastuttavin vaihe on sen parkitseminen, tämä tapahtuu suurelta osin kehitysmaissa ja siinä käytetään kromia, mikä saastuttaa vesistöjä [7]. Nahka on keinonahkaa ekologisempaa, koska keinonahka valmistetaan öljystä eikä se ole niin kestävää ja pitkäikäistä kuin aito nahka.

Nahan tuotannossa mielipiteitä jakaa myös tehotuotettujen eläinten olot ja nahka nähdään osana tukemassa tehotuotantoa. Toisaalta lihantuotannon sivutuotteena syntyy aina nahkaa, joten onko järkevämpää käyttää se hyödyksi kuin pistää jätteeksi? Lampaan nahan tuotannossa ongelmat koskevat Australian ja Uuden-seelannin lampaiden kasvatusta, mistä kerroin edellä luvussa 1.4. Lampaan nahkaa ostettaessa onkin hyvä ottaa selvää mistä nahka on peräisin.

Nykyään nahkaa ei tarvitse enää hankkia uutena, vaan kirpputoreilta löytää hyväkuntoisia nahkavaatteita tai nahkasohvia, josta saa käyttökelpoista materiaalia. Näin nahan ekologisuus korostuu vielä lisää.




4.2 Turkikset


[Kuva 6] Eläinoikeusaktivistien turkisvastainen mainos.

Turkisten tuottamiseen liittyy paljon lähinnä eettisiä ongelmia. Eläinten olot turkistarhoilla ovat kyseenalaiset, ne elävät pienissä häkeissä eikä niillä ole tarpeeksi virikkeitä. Eläimet eivät myöskään pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Turkisten tuottamiseen liittyy myös ympäristöongelmia, kun turkistarhojen päästöt pääsevät vesistöihin rehevöittäen niitä [1]. Turkis on nahkan tavoin pitkäikäinen ja se maatuu. Ekologisempi vaihtoehto tarhatuille turkiksille, ovat metsästettyjen eläimien turkit. Suomessa metsästetään kotoisia turkiseläimiä, mutta myös vieraslajeja kuten minkki ja supikoira. Supikoira ja minkki populaatiota on hyvä pitää kurissa, koska ne eivät kuulu suomen luontoon ja näin ollen aiheuttavat haittaa kotoperäisille lajeille. Tekoturkikset, kuten tekonahka valmistetaan öljystä, mikä on uusiutumaton luonnonvara. Eikä tekoturkisten tuottaminen ole kovinkaan ekologista. 

Lähteet:
1. Vihreät vaatteet. http://www.vihreatvaatteet.com 
7. Kuluttajavirasto. 2010. http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/eko-ostaja/tekstiilit/nahka/

Kuva 5. http://cdn.most-expensive.net/wp-content/uploads/2008/04/expensive-cow.jpg
Kuva 6. http://studentblog.registrar.ualberta.ca/dylan/images/no%20bunny%20fur.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti