torstai 25. elokuuta 2011

Opinäytetyö Vihreät vaatteet part. 7


6     KIERRÄTYS, TUUNAUS, KIRPPUTORI


6.1 Käytetty vaate


Kerran käytetylle vaatteelle on vielä hyödyntämis mahdollisuuksia, sitä ei tarvitse heittää roskikseen kun vaate ei ole enää mieleinen. Jos ei itse ole kiinnostunut vaatteiden tuunauksesta vanhat vaatteet kannattaa viedä kirpputorille tai punaisen ristin vaatteidenkeräyspisteeseen. Nykyään on alkanut myös ilmestyä tavaran vaihtopörssejä, jotka toimivat yksinkertaisella idealla laita oma vanha vaate tai tavara vaihdettavaksi ja vaihda se johonkin mitä itse tarvitset. Suomessa toimii lainauspalvelu kuinoma.fi, mistä voi vuokrata tarvitsemiaan tavaroita.


6.2 Tuunaus


[Kuva 8] T-paidasta tuunatut alushousut

Vaatteiden tuunaus on nykypäivänä suosittu harrastus. Vanhat farkut saavat nopeasti uuden ilmeen ketjujen, strassien ja helmien avulla. Netti on pullollaan tuunausvinkkejä, eikä vaatteita tuunatakseen tarvitse olla mikään mestari ompelija. Jo kangasväreillä saa tehtyä paljon kauhtuneelle t-paidalle. Blogissa http://haaveitajahiertymia.blogspot.com kerrotaan kuinka vanhasta t-paidasta tuunataan alushousut. Defender-merkki järjestää Helsingissä tuunaus työpajoja.


6.3 Kierrätysmateriaalit hyötykäyttöön


Useat vaatemerkit ovat ottaneet kierrätysmateriaalit omakseen, tallinnalainen suunnittelija Reet Aus on vienyt kierrätyksen vieläkin pidemmälle. Hän on luonut projektin nimeltä Trash to Trend, tämän tavoitteena on luoda verkosto, jonka avulla tehtaiden ylijäämä materiaalit tavoittavat suunnittelijat. Eniten materiaalia meneekin hukkaan tehtaiden ylijäämänä ja tämä materiaali olisi tärkeää saada hyötykäyttöön. Yksin Britanniassa kaatopaikalle joutaa vuosittain n. 2.4 miljoonaa tonnia ylijäämätekstiilejä. [1]

[Kuva 9] Aniina Nurmin designia ReUse Republic-tapahtumaan

Kauppojen ylijäämillekin on keksitty käyttöä projektissa ReUse Republic, jonka on ideoinut Mari Martin, joka järjesti tapahtuman virossa. Syksyllä 2010 tapahtuma rantautui suomeen ja järjestettiin Kampin kauppakeskuksessa. Tapahtumaan valittiin 8 suunnittelijaa luomaan ylijäämästä designia.


6.4  Kotimaisia tuotemerkkejä


Tässä on listaus kotimaisista tuotemerkeistä, jotka käyttävät tuotteissaan kierrätysmateriaaleja.
Melkei Design http://melkei.net/
Daiga Daiga Duu http://www.daigadaigaduu.net/ kaupasta löytyy Design by Mirka- merkin vaatteita sekä Kuopiolaisten muotoilijoiden tuotoksia.
Defender http://www.defender.fi/
KIKS http://www.kiks.fi/
Ilomieli http://www.ilomieli.com/
Globehope http://www.globehope.com/fi/
Plan B http://www.plan-b.fi/

Lähteet:
1. Vihreät vaatteet. http://www.vihreatvaatteet.com      
Kuva 8. https://lh5.googleusercontent.com/-Xot06t4BQIs/TW6B7uWYU9I/AAAAAAAAA9U/FEfTLXJRF_A/s320/020320111071.jpg
Kuva 9. http://www.vihreatvaatteet.com/wp-content/uploads/2010/07/paitamekko-BF.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti