keskiviikko 24. elokuuta 2011

Safka haaste: Maksaa

Elokuun alussa pyysin teiltä ruoka ehdotuksia safka haasteen muodossa ja Insensibility  ehdotti maksapihvejä juuresmuusilla. Kokonaista maksaa olen kerran aiemmin ostanut aikeina valmistaa maksapihvejä. Mutta kuinkas kävikään, mä en saanu sitä alas en sitten millään. Ensin ruskistin hieman vaan pintaa niin kuin neuvottiin, mutta se suutuntuma yih. Palasin paistinpannun ääreen käryyttelemään lisää, mutta vieläkin se maksa tirskkahteli suussa, kuin olisi silmämunia popsinut. Ja varmasti oli jo läpikypsää, maistu vaan raa'alta. Maksat jäi syömättä. Maksan mausta kuitenkin tykkään hyvinkin paljon, mutta ei sitä jostain syystä köntsänä saa alas.

Tämän tapahtuman ollessa yhä oikein hyvin muistissa, päätin valmistaa maksapihvien sijaan jauhemaksapihviä. Jauhemaksan suolaisen hinnan ansiosta jatkoin taikinaa vielä jauhelihallakin. 

Pihvit:

350 g jauhettua maksaa
n. 400 g jauhelihaa
2 sipulia  mahd. pienenä silppuna
suolaa
mustapippuria
jauhelihamaustetta

Tähän olisi voinut lisätä vielä jotain juures- / omenaraastetta, mutta poikaystäväni lähes täydellisestä keittiön varustuksesta puuttui raastinrauta, joten ne raasteet nyt jäi. 
Kaikki ainekset kulhoon ja sekasin. Maksan ansiosta tähän ei tarvii upottaa käsiä ollenkaan vaan sekottaminen käy kätevästi lusikalla (ehkä jos raastetta olisi mukana sais työntää söpöt pikku kätösetkin soppaan). Mausteita en mitannu vaan viskelin ihan mutulla, ajatuksena oli kyllä vähän seurata paljonko menee, mutta se nyt vähän unohtu. 
Kun homma on nätisti sekasin lämmitetään paistinpannu ja vähän öljyä (tahi voita) ja paistellaan siinä pieni koekakkunen. Jos tarvii mausteita, nyt olis hyvä hetki lisätä niitä ja sitten halutessa uus koekakku, tai niin ku minä, luotat maustajan kykyihis ja viskaat loput pihvit vaan suoraan pannulle. Tämä mönjä tarttuu aika mukavasti käsiin, joten käsineen ei pihvejä muotoilla. Ite viskasin lusikalla sopivan kokosen nokareen taikinaa pannulle ja lastan avulla litistelin ja mötistelin siitä pihvin näkösen.


Tältä näytti pihvitaikina.

Juuresmuusistakaan ei tullu nyt ihan puhdas juuresmuusi, vaan sinne eksyi myös kukka- sekä parsakaalia, ne nyt vaan on niin hyviä muusiaineksia.

Juuresmuusi:

2 pientä naurista
pala lanttua (eli mitä 200~300 g ne valmiiks pakatut nyt on)
1 palsternakka
4 porkkanaa
2 pss (450 g) kukkakaali-parsakaali-porkkana sekotusta
suolaa n. 1,5 tl
lihaliemikuutio
2 prk kermaa 

Kuoritaan ja paloitellaan juurekset pieniksi paloiksi. Keitinveteen suolaa ja sitten keitellään tarpeeks pitkään, eli kunnes alkaa olla pehmeitä. Heitetään sekaan pakastevihannekset ja keitellään taas. Minä keittelin näitä niin pitkään, että melkein kaikki keitinvesi oli haihtunut (ei ollu kantta). Liian kypsiähän näistä ei voi tulla. 
Tehosekoittimella muusiks, kermat perään ja yksi lihaliemikuutio ja levylle vielä hetkeks porisemaan niin ehtii kuutiokin sulaa. Jos keitinvettä on paljon se kannattaa kaataa erilliseen astiaan, mistä sitä on helppo lisätä sopiva määrä soseuttaessa.

Älkääkä vaan menkö heittämään keitinvesiä viemäriin, siitä saa hyvän kasvisliemipohjan vaikka keitolle.
Maitoallergisena tyydyn soijakermaan.


Olisin kovasti toivonut puolukkasurvosta, mutta kaupassa oli vain jättiläismäisiä puolukkapusseja jättiläismäisellä hintalapulla varustettuna. Eikä ollut mahdollisuutta edes pakastaa loppuja, joten hukkaan olisivat menny. Oli tyydyttävä puolukkahilloon, ei paha sekään mut olis se survos voittanu.


Tässä valmis ateria. Paisteltiin viereen vielä herkkusieniä. 


  
P.s. Niitä ehdotuksia otetaan yhä vastaan ^^ 

2 kommenttia:

  1. Uuh ja nam! Food Porn!

    Mä tiesin, että oli oikee valinta noi pihvit ja muusi. Toihan on (oli?) ihan älyhyvää! :D

    VastaaPoista
  2. Oli omnomnom hyvää. Eikä jauhelihakaan ollu yhtään paha lisä tuohon, vaikka ensin vähän vierastinkin ajatusta.

    VastaaPoista